Dural Case Study

Robert H Simpson designed a large residence for a successful industrialist in the rural vernacular style which was perfectly suited to the surrounding 10 hectare sub divisions off  Old Northern Rd Dural. The project was initially completed in the mid 1980’s

Having always had the view that this property was a work in progress the client contacted Robert to complete the vision in 2008. With the design completed and approved in 2012, construction has now commenced on two very large pavilions flanking the original and are connected to the residence by entertainment spaces and various loggias.

The circular drive is maintained around the existing feature but drive provides access to the 2 garages housing 7 cars.  The courtyard so framed is a classic country residence from point of arrival. The steep roof forms were heavily constructed to support terracotta shingle roofs clad with heritage shingles provide composition reminiscent of large tythe barns and grand residence in the classic rural venular.

This case study will show the forms and spaces evolving as contraction continues.